Boek-Said-Straat krediet

Auteur: Frank van Gemert
272 pagina’s
Veltman Distributie inzake Just Publishe
februari 2015

Straat krediet

Said Bensellam (Tetouan, 1971) vertelt hoe hij, als opgroeiend Marokkaans boefje in Amsterdam-West, gaat kickboksen. Op straat weet hij zich goed te weren en hij beschikt over een overtuigende babbel. Via een baan als portier komt hij in aanraking met het rauwe nachtleven. Said realiseert zich dat hij met een been in de criminele onderwereld van Amsterdam staat. Said geeft zijn loopbaan een andere wending door over te stappen naar het jongerenwerk. Terwijl hij als portier respect en waardering ontving, wordt hij echter in de welzijnssector gezien als een vreemde vogel. Keer op keer moet hij afwijzingen incasseren en vangt hij klappen op.

Said ontwikkelt zich gaandeweg tot een interessante, maar ook lastige, gesprekspartner voor beleidsmakers en politie. Het voormalige straatboefje voert allerlei projecten uit. Met succes. Anderen zien dat en raken geïnspireerd. De vonk slaat over. Hij wordt een rolmodel voor jongeren op straat. In 2006 wordt hij verkozen tot Amsterdammer van het jaar. Steeds meer jongeren herkennen zich in zijn verhaal. Straat krediet is het persoonlijke verhaal van een bijzondere man die zich omhoogwerkt uit zijn milieu, maar ook aan zijn Marokkaanse wortels vasthoudt. Saids ervaringen laten haarscherp zien waar het wringt in de participatiesamenleving wanneer een burger met initiatief door bestaande beleidskaders breekt.

Straat krediet krijgt niemand cadeau. Straat krediet van criminoloog Frank van Gemert is een fascinerende relaas zonder excuses of neutralisaties, dat zowel de eigen woorden van de hoofdpersoon bevat als een scherpe analyse van de wetenschapper. Minister Lodewijk Asscher, voormalig wethouder van Amsterdam, schreef een pakkend voorwoord. Frank van Gemert (1958) promoveerde op een onderzoek naar criminaliteit onder Marokkaanse jongens. Hij is verbonden aan de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Alle boeken