Saïd & Lody

Said&LodyIn 2010 begonnen Saïd Bensellam en Lody van de Kamp hun samenwerking als duo. De één met een Marokkaanse en de ander met een Joodse achtergrond. Ze gingen in gesprek met jongeren over discriminatie, racisme en beeldvorming. Ze ontwikkelden de Saïd&Lody methodiek.

Rabbijn Lody van de Kamp zorgde voor flinke opschudding toen hij in 2010 met enkele leerlingen door Amsterdam-West liep. Met hun keppeltjes op waren ze duidelijk herkenbaar als Joden en met verborgen camera’s werd opgenomen welke reacties dat opriep. Het leverde pijnlijke en schokkende beelden op waarin het joodse groepje werd uitgemaakt voor ‘kankerjoden’ en een Marokkaans-Nederlandse jongen die de rabbijn de Hitlergroet bracht.

Naar aanleiding van deze Hitlergroet affaire kwam Lody van de Kamp in aanraking met jongerenwerker Saïd Bensellam die een rol speelde bij het tot stand brengen van de ontmoeting tussen de rabbijn en betreffende jongere. “ Rabbijn, wij hebben een probleem, hoe pakken we dit SAMEN aan?” Vroeg Saïd aan Lody.

Het beeld van de Marokkaan van de Hitlergroet en de Jood met de keppel ziet er inmiddels heel anders uit. De wonderlijke ontmoeting van de Marokkaan en de Jood is het gevolg van een telefoontje van ex-kickbokser Saïd Bensellam, een onorthodoxe jongerenwerker in Bos en Lommer. Hij belt de rabbijn op en nodigt hem uit voor een gesprek. De rabbijn pakt de uitnodiging van Saïd aan. Hij raakt betrokken bij het jongerenwerk van de kickbokser en leert de Marokkaanse jongeren goed kennen. Hij besluit mee te gaan met het Jeugd Preventie Team dat de kickbokser heeft opgezet en dat actief jongeren benadert om de veiligheid in de wijk te vergroten.

De samenwerking die sindsdien tussen hen is ontstaan is een vruchtbare en heeft geleid tot meer nieuwe werkterreinen.