Kickbokser en rabbijn moeten Alkmaarse hangjeugd in toom houden

Hangjongeren zorgen in Alkmaar-Noord voor veel problemen. Buurtbewoners aan de Rekerhout zijn de overlast van jongeren in het park spuugzat. Burgemeester Piet Bruinooge komt met de oplossing: een oud-kickbokser en een rabbijn uit Amsterdam.

Oud-kickbokser Said Bensellam, nu jongerenwerker, en rabbijn Lody van de Kamp moeten de overlast zien te verminderen. “Door met de jongeren in gesprek te gaan en er voor ze te zijn”, reageert burgemeester Bruinooge. Volgende week gaat hij in gesprek met de twee. “Het wordt een experiment, maar ik heb goede hoop dat het zal werken.”

In de Rekerhout zijn de jongeren niet blij met het plan. Eén jongen roept: “Waarom een kickbokser en een rabbijn? Laat de burgemeester maar eens komen en ons verhaal aanhoren. Daar hebben we wat aan.” De oplossing is volgens de groep simpel; ze willen een buurthuis waar ze tot ‘s avonds laat kunnen ‘chillen’. Maar daar begint de burgemeester niet aan. Volgens hem komen er ook veel hangjongeren uit Heerhugowaard. “Met alleen een buurthuis los je dat niet op. Zij blijven komen.”

Cultureel centrum
Hans Tanger, raadslid voor de VVD, maakt zich druk om de hangjongeren. Hij is voor een buurthuis: “De gemeente heeft 100.000 euro vrijgemaakt voor een cultureel centrum in hetzelfde park. Dat zal gebruikt worden voor evenementen, maar niet dienen als buurthuis. Waarom gebruiken we het geld niet om een plek voor de hangjongeren te creëren?”