Een bijzondere mens

Verhoudingen zien er anders uit als je met mensen om de tafel gaat zitten en verhalen uit hun eigen mond beluistert. Dit moet de ervaring zijn geweest van een aantal Marokkaans-Nederlandse jongeren die een verzoek inwilligden van de gepensioneerde rabbijn Lody van de Kamp om met elkaar in gesprek te gaan.

Rabbijn Lody van de Kamp zorgde voor flinke opschudding toen hij vier jaar geleden met enkele leerlingen door Amsterdam-West liep. Met hun keppeltjes op waren ze duidelijk herkenbaar als Joden en met verborgen camera’s werd opgenomen welke reacties dat opriep. Het leverde pijnlijke en schokkende beelden op waarin het joodse groepje werd uitgemaakt voor ‘kankerjoden’ en een Marokkaans-Nederlandse jongen de rabbijn de Hitlergroet bracht. Over deze Hitlergroet die het leven van een rabbijn volledig heeft veranderd, ging het in ‘Dit is de Dag – Reportage’ van 18 februari j.l. en was het bijzondere verhaal te zien, dat plaatsvond na dat moment..

Naar aanleiding van deze Hitlergroet affaire kwam Lody van de Kamp in aanraking met jongerenwerker Said Bensellam die een rol speelde bij het tot stand brengen van de bijna vier jaar latere ontmoeting tussen de rabbijn en betreffende jongere. Lody beschouwt Said als zijn grote voorbeeld. “ Rabbijn, wij hebben een probleem, hoe pakken we dit SAMEN aan?” Vroeg Said aan Lody. De samenwerking die sindsdien tussen hen is ontstaan is een vruchtbare en heeft geleid tot meer nieuwe werkterreinen voor de gepensioneerde rabbijn.
Lees meer op Amazigh Times