Boek-Said-Kleine jongen

Auteur: Said Bensellam
159 pagina’s
Uitgeverij Van Gennep B.V.
januari 2010

Kleine jongen

Jarenlang liegt Said zijn ouders voor. Elke ochtend neemt hij afscheid van zijn moeder, gooit zijn schooltas in de garagebox en maakt met de andere Marokkaanse straatschoffies Amsterdam-West onveilig. Vanbinnen is de opvliegende, van school getrapte tiener een kwetsbare jongen. Jarenlang is hij gebukt gegaan onder pesterijen vanwege zijn overgewicht en zijn flaporen. Bij zijn familie, waar praten over problemen taboe is, kan hij niet terecht. Ook de hulpverlening heeft gefaald.

Inmiddels is Said Bensellam in heel Nederland bekend als de ongekroonde koning van Bos en Lommer. Als geen ander weet hij probleemjongeren en Marokkaanse huisvaders te bereiken. Met zijn ‘niet lullen, maar poetsen’-aanpak verricht hij links en rechts goede daden. Maar het schipperen tussen twee culturen eist nog steeds zijn tol.

‘Kleine jongen’ vertelt het meeslepende verhaal van zijn leven. Over de ontdekking van het kickboksen in de sportschool Van de Vathorst, het respect dat hij als portier in het uitgaansleven en op de Wallen kreeg en de groeiende kloof tussen hem en zijn familie, die hem uiteindelijk terugvoerde naar het hart van de Marokkaanse gemeenschap. Hem is dat gelukt, vele anderen niet. Een rauw, direct en ontroerend boek.