I Love Noord

Vandaag gaan een rabbijn en Said Bensellam om tafel met jongeren uit Amsterdam-Noord. Een gesprek over diversiteit in de wijk. “Bij ontmoetingen vallen alle vooroordelen weg. De meesten jongeren willen het liefst contact met elkaar,” vertelt rabbijn Lody van de Kamp.

Vijandschap is niet het probleem. Het is de beeldvorming waardoor zoveel groepen uit de samenleving zich gediscrimineerd voelen. Lody van de Kamp: “Ik zat bijvoorbeeld een keer aan tafel met een Jood en een Marokkaan uit dezelfde buurt. De Jood vertelde me dat het hem in Nederland absoluut niet meer bevalt, omdat hij zich niet welkom voelt. De Marokkaan had last van de islamofobie. Maar op straat beschouwen ze elkaar als de vijand, zonder deze ontmoeting zou er geen wederzijds begrip zijn.” Daarom organiseren Saïd en Lody ontmoetingen. Vooral voor jongeren, maar ook voor volwassenen in Amsterdam. “We laten ze zien dat de wereld veel breder is.”

Stoel van de koning
Alweer vier jaar gaan Lody en Saïd met jongeren – vaak hele klassen – uit Amsterdam om tafel. Vervolgens bedenken ze een excursie die past bij de groep. “Zijn er veel jongeren met een crimineel verleden? Dan nemen we ze mee naar een politietraining. Ze leren te werken met handboeien, de wapenstok en ze krijgen sportles. Samen met politieagenten. Bij een ontmoeting met ‘de vijand’ vallen alle vooroordelen – vaak angsten – weg.”

Andere groepen brengen een bezoek aan de Tweede Kamer. Tijdens deze excursie gaan de jongeren in gesprek met een rechter en een officier van justitie. Of neem de excursie naar Carré. Lody: “Veel jongeren hebben nog nooit zoiets gezien. En nu mogen ze op het podium en achter de schermen kijken. En ze mogen zitten op de stoel van de koning.”

Het gesprek vindt plaats op woensdag 10 december, vanaf 17.00 uur, inclusief diner (inschrijven verplicht).

Jongeren Productiehuis De Valk
IJplein 3, 1021 LA Amsterdam

Het gesprek is een initiatief van De Buurtschool, een school in Amsterdam-Noord voor en door de buurt.
Heb jij ergens verstand en kan je dat goed overbrengen, dan heb je anderen wat te leren. of wil je al jaren iets leren dat jouw buurman je misschien wel zou kunnen leren? Dan is de buurtschool misschien wel iets voor jou. De buurtschool is een school voor en door de buurt. We leren van elkaar en zo maken we elkaar sterker en slimmer.
www.buurtschool.net

Meedoen
Wil je meedoen, of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Stuur even een mailtje naar Corline@buurtschool.net. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Marije Ravelli