De rabbijn en de Hitlergroet

hitlergroetAls een Marokkaanse jongen de Hitlergroet brengt aan de Joodse rabbijn Lody van de Kamp heeft dat een onverwachte uitwerking. De ontmoeting tussen rabbijn Lody van de Kamp en een groep Marokkaanse hangjongeren begint redelijk gemoedelijk. De Jood loopt door de Amsterdamse wijk Bos en Lommer en is met zijn keppel op zijn hoofd duidelijk herkenbaar. Totdat een van de jongens ineens zijn rechterhand schuin omhoog steekt.

Het is precies wat de rabbijn wil laten zien: het antisemitisme dat nog altijd leeft op straat. De scène speelde vier jaar geleden en de rabbijn zocht hem bewust op. Met lokjoden en verborgen camera zorgde hij voor flink wat opschudding.

Nu, vier jaar later, ziet het beeld er heel anders uit van de Marokkaan van de Hitlergroet en de Jood met de keppel. De wonderlijke ontmoeting van de Marokkaan en de Jood is het gevolg van een telefoontje van ex-kickbokser Said Bensellam, een onorthodoxe jongerenwerker in Bos en Lommer. Hij belt de rabbijn op en nodigt hem uit voor een gesprek. De rabbijn pakt de uitnodiging van Said aan. Hij raakt betrokken bij het jongerenwerk van de kickbokser en leert de Marokkaanse jongeren goed kennen. Hij besluit mee te gaan met het Jeugd Preventie Team dat de kickbokser heeft opgezet en dat actief jongeren benadert om de veiligheid in de wijk te vergroten.

De Hitlergroet heeft niet alleen de Marokkaanse jongen veranderd, maar ook de rabbijn. Wat heeft hij geleerd?